Krpeľany - Turčiansky Michal

Táto okreska, kopírujúca skoro celé západné hranice pohoria Veľká Fatra, začína pri stavidlách vodného diela Krpeľany. Tie sa podľa potrieb vodohospodárov môžu postarať o veľkolepé divadlo v podobe ohlušujúceho prúdu vody.

Po tomto silnom úvode už cesta č. 2131 pokračuje pohodovým tempom až po odbočku, pričom medzi obcami Nolčovo, Konské a Podhradie nájdete príjemne svižné úseky, ktoré vám vyčaria nejeden úsmev na tvári. Po odbočení a prejazde Turčianskou Štiavničkou sa cesta zúži tak, že pri stretnutí s oproti idúcim vozidlom si namiesto pekného okolia budete všímať, koľko priestoru máte medzi spätnými zrkadlami.

Napätie sa uvoľní v Sklabinskom Podzámku, za ktorým sa cesta otvára a okrem extra priestoru na manévrovanie ponúkne aj prvé výhľady na región Turiec. To, že stoja za to potvrdzuje prvá z niekoľkých rozhľadní, lemujúcich cestu č. 2132 od Turčianskeho Jasena. Ďalej cesta pokračuje ako na horskej dráhe, pričom klesanie je vždy spojené s vjazdom do obce (Necpaly, Folkušová, Blatnica). Drsný, no okrem dvoch-troch miest bezproblémový, povrch odbremení šoféra a umožní mu popri svižnom tempe nasávať z jednej strany nádheru kopcov Veľkej Fatry a z druhej panorámu Turca.

Za Blatnicou pokračujú posledné kilometre a postupne sa zmenšujúce kopce, ktorými okreska prechádza. Stromy popri ceste vypĺňajú prázdnotu v rovinatejšom okolí a vyprevadia vás až do miestnej časti Turčiansky Michal.

Keby ste tu stále mali pocit, že pneumatiky potrebujú zahriať ešte viac, Malý Šturec je hneď za rohom.

Previous
Previous

Ihrisko

Next
Next

Späť do normálu