Nedeľná

Keďže predpoveď počasia pre druhú novembrovú nedeľu optimisticky hlásila sucho a slnečno, bolo by hriechom nevydať sa na menší okreskový “drive”. Ten môj začal v Nitre. Odtiaľ sme sa spolu s Lacom na jeho červenej eMPSke dali smerom na Skýcov a samozrejme, že namiesto najkratšej trasy sme zvolili tú zábavnejšiu. Cez Oponice, Ješkovú Ves a Skýcov sme sa dopracovali až na rázcestie pod Veľkým Vracovom. Tu sa naše cesty rozdelili a cez Nitrianske Rudno som pokračoval ďalej na sever.

Po krátkom zastavení na priehradnom múre som sa plnou vervou vrhol na ďalší “highlight” dnešného programu. Ten začal úplne novým kobercom hneď za ceduľou značiacou koniec Liešťan. Kolesá doslova hltali každý kilometer prázdnych a božsky zvlnených okresiek, ťahajúcich sa hore Zliechovskou dolinou. Na jej konci som ľahkým nonšalantným pretáčavým šmykom odbočil do prava a autu doprial dochladenie (nie, že by to potrebovalo) až na rázcestí, kúsok od Fačkovského sedla.

Ani som si nestihol poriadne natiahnuť nohy a spoza zákruty už bolo počuť charakteristický zvuk vzduchom chladeného boxera. Patril belasej skoro 50 ročnej 911ke, z ktorej vystúpil vysmiaty Dano. Toho o pár chvíľ doplnil Tomášom šoférovaný Triumph TR6.

Do asi najzvláštnejšieho zoskupenia áut, ktoré ste v ten deň mohli stretnúť na našich cestách, pribudol ešte viac ako päť a pol metrový Chrysler. Ten nás sprevádzal až do sedla Vrícko, ktoré v smere od Klačna považujem za jeden z najlepších jazdeckých klenotov slovenských okresiek.
Tam už čisto autičkársku debatu, občasne prerušenú cvakaním fotoaparátu, ukončil nezadržateľne sa blížiaci západ slnka. Ten sme síce nestihli podľa plánu, ale nasledujúca "modrá hodinka" nad Zliechovom to dostatočne vykompenzovala a urobila skvelú bodku za dokonalou nedeľou.

Previous
Previous

Pruské - Vršatec

Next
Next

Gemerské spojky