Začiatok

Neviem ako je to u Vás, ale s príchodom jari sa vo mne prebúdza nutkanie vyraziť na cesty a ukojiť svoj zimný šoférsky absťák riadnou dávkou okreskových kilometrov. Inak tomu nebolo ani tentokrát a hneď prvý víkend po zrušení zákazu pohybu medzi okresmi som si požičal mníchovského bobríka a vyštartoval som naprieč Slovenskom.

V rámci svojej “nenažranosti” som si naplánoval trasu, ktorej viac ako 600 kilometrov ma zobralo cez rýchlu Homôlku a kŕčovito zvlnený Šturec, na pohodovú 66-ku nasledovanú Dobšinským kopcom. Medzičasom sa ku mne pripojili ďalšie dve posádky. Odtiaľ to bol už iba kúsok do Gemerskej Polomy, kde sa odbočka doľava na cestu č. 533 postarala o jazdný zážitok, ktorý skončil so signifikantným úbytkom paliva. Celý úsek bol dlhý približne 30 kilometrov a končil vjazdom do obce Mlynky.

Keďže sa nerád opakujem, odbočka na Vernár bola najlepším spôsobom ako začať cestu späť. Tá nás po tomto divokom kopci, hneď pri prvej možnej príležitosti, vzala doľava a cez Liptovskú Tepličku vypľula na dohľad tatranských štítov, v Štrbe. Odtiaľ sme robili sprievod D1tke v duchu okreskového učenia “rýchlejšie neznamená lepšie” až do Ružomberka, z ktorého sme sa po malom občerstvení a treťom tankovaní, vrhli plnou vervou na horský priechod Donovaly, ktorý na veľké počudovanie prekvapil relatívne nízkou premávkou a dovolil nám užiť si jeho zákruty naplno.
Zvyšných 100 kilometrov cez semaforom totálne vyprataný Šturec, Turčiansku kotlinu a Strážovské vrchy bolo ako čerešnička na torte, ktorú si takýto začiatok sezóny jednoznačne zaslúži.

Previous
Previous

Ješkova Ves - Veľké Uherce

Next
Next

Pruské - Vršatec