Buďte lepší

Jazda na okruhu môže neznalcom sprvu pripadať ako legálna forma budovania ega na asfalte a že práve takí jedinci využívajú Track days na to, aby mohli ukázať, čo všetko už so svojím športiakom dokážu. Tento egoistický pohľad, ba priam mýtus zahmlievajúci skutočný dôvod svižných jázd na dokonalom a dostatočne širokom povrchu, ktorý obklopujú rozľahlé únikové zóny na dobrzdenie pri akomkoľvek nezvládnutí manévru, oberá menej skúsených šoférov o možnosť spoznať svoje limity. Tie totiž pri šoférovaní zohrávajú svoju rolu a častokrát ich neznalosť vedie k nehodám či nepríjemným situáciám.

Keďže tu ide viac-menej o život, je potrebné povedať, že plne zabezpečený okruh je jedno z najbezpečnejších miest na šoférovanie. A je jedno, či si priveziete zadokolku alebo aj formulu, skúšanie a testovacie jazdy či chvíľka jazdy na plný plyn vám dajú to, čo na bežnej okreske získať nemôžete. Plnohodnotnú skúsenosť. Ak si chcete šoférske zručnosti vycibriť na maximum, jednou z možnosti je využiť asistenciu profesionálneho inštruktora, ktorý vám ochotne poradí ako reagovať v tých ktorých situáciách a celkovo vám pomôže odstrániť zlozvyky, ktoré ste tak sebavedomo za tie šoférske roky nadobudli.

Na jednej strane motivujeme k spoznávaniu ciest, sme vďační za stretnutia so šoférmi a tešíme sa, ak s nami, zarytými okreskármi, zdieľate vaše zážitky a emócie. Na strane druhej sa snažíme motivovať nielen k zážitkom z rýchlosti, ale hlavne k bezpečným návratom domov. Preto sme sa v rámci päťdňového výletu v Česku zastavili aj na Mosteckom autodrome a venovali sme tejto návšteve celú bonusovú kapitolu.

Strávili sme s inštruktormi celý deň, počúvali, zapisovali a samozrejme aj testovali dokonalosť povrchu v Moste. Tento okruh má jeden z najvhodnejších tvarov trate, pokiaľ patríte k začiatočníkom. Takže okrem toho, že si bezpečne otestujete svojho tátoša, zlepšíte aj svoje zručnosti, vašim bonusom bude, že na okreskách to plnohodnotne využijete.

Nebojte sa teda zajazdiť svoju okruhovú stopu a objavte svoje hranice tam, kde je to bezpečné, primerané a zábavné zároveň.

Previous
Previous

Hnúšťa - Ratková

Next
Next

Čaro cestovania